lauantai 4. kesäkuuta 2016

Myyttiset purkit - asiaa lastenruuista


*Yhteistyössä Piltti lastenruokien kanssa


Nyt taas vauvan äitinä olen törmännyt lastenruokakeskusteluun uudestaan. Esikoisen ollessa purkkiruokaiässä kysymys oli suorastaan kuuma: halusin tehdä kaiken niin oikein kuin vain voi, ja tokihan ruoka on yksi tärkeimmistä asioista lapsen(kin) elämässä. Onko se itse tehtyä vai purkista lusikoitua, luomua vai "tavallista", kasvista vai sekaruokaa - tuoreella vanhemmalla riittää näissä asioissa mietittävää.

Meillä syötiin silloin sekä purkkiruokaa että itse tehtyä, enkä koskaan törmännyt sen kummempaan ihmettelyyn kummastakaan valinnasta. Mutta kuulemma moni törmää - edelleen. Ja nyt kun itselläkin tämä aihe alkaa taas olla erittäin ajankohtainen kuopuksen tultua kiinteiden maisteluikään, ei Piltin järjestämä lastenruoka-aamu olisi voinut tulla parempaan saumaan.

Kuva: Sami Lamberg
Kuva: Sami Lamberg

Lähestymistapa aiheeseen oli hauska: lastenruokamyytit ja faktat niiden takana. Ne muutamat asiat joita itse olin aiheen tiimoilta pohtinut tulivat ratkaistua, ja tilaisuuden jälkeen olen (edelleen) pro purkkiruoka- äiti. Plop vaan!

Esimerkiksi:
Piltti lastenruuat tehdään kaikkein puhtaimmista raaka-aineista. Niille asetetut kriteerit ovat huomattavasti tiukemmat kuin muiden elintarvikkeiden, joten voit olla varma että lapsesi purkissa on parhaan laatuista porkkanaa (tai mikä raaka-aine ikinä kyseessä onkaan).

Säilöntä- ja väriaineita Piltti-lastenruuissa ei ole. Niiden säilyvyys (ja ah se mukaan ottamisen helppous) on niin hyvä kuin se on höyrykuumentamisen ja ilmatiiviin purkin ansiosta.

Marja- ja hedelmäsoseisiin on lisätty C-vitamiinia. Tämä siksi, että niitä keitettäessä C-vitamiinin määrä vähenee. Lisätty C-vitamiini löytyy aina ainesosaluettelosta omalla nimellään. Muut ravintoaineet, vitamiinit ja kivennäisaineet taas eivät katoa valmistusvaiheessa mihinkään, joten niiden suhteen purkkiruuan sisältö on ihan samanlainen kuin kotona tehdyn.No entä se maku? Tämä oli asia mitä Papa jaksoi aikanaan miettiä - kun ei se purkkiruoka maistu "miltään", miksi antaisimme sitä lapselle. Itse monet purkin pohjat syöneenä en nähnyt asiassa mitään ongelmaa, mun mielestä monet olivat itseasiassa ihan hyviä :D 
Piltin vastaus kysymykseen on että lastenruuat tehdään nimenomaan lapsille. Pienten lasten ruokavaliotarpeet ovat erilaiset kuin aikuisilla, ja myös makuaisti on erilainen. Piltti lastenruokia testaa suomalaisista lapsista koostuva Piltti Makuraati, ja tuotantoon pääsevät vain raadin mielestä kaikkein maistuvimmat vaihtoehdot.

Minulle purkkiruuat olivat aikanaan iso arjen helpotus ja sellaisena näen ne edelleen. Esikoisen vauva-aikana kun ajettiin kolmen kodin väliä eikä ollut mitään tietoa missä niistä se sauvasekoitin sattui kulloinkin olemaan. Myös kylmäketjusta huolehtiminen olisi ollut reissuperheelle turhan haastavaa - purkit sen sijaan kulkivat kätevästi mukana ja niitähän sai aina tarvittaessa myös lähikaupasta lisää. 

Pidempiä aikoja yhdessä paikassa ollessa saatoin hyvinkin höyryttää ja soseutella - mutta retkillä, matkoilla ja muutenkin kiireen keskellä oli kyllä niin paljon helpompaa vaan avata se purkki.

Ihana tietää että molemmat vaihtoehdot ovat ihan yhtä hyviä.

Piltti aamun Vauva-vieras ja Piltin tuotepäällikkö Nea
 - kiitämme kivasta tilaisuudesta!

Mites siellä? Herättääkö aihe ajatuksia? Piltti lastenruokien sivuilta löytyy ihan huikean paljon lisäinfoa asiasta ja myös niistä mainituista myyteistä :)

Mahtavaa viikonlopun jatkoa itse kullekin!

6 kommenttia:

 1. Joskus tuli vedettyä hedelmäsoseita ihan omassa puurossa. Mutta eipä ole vähään aikaan ollut käytössä kun päätin siirtyä nestleboikottiin erään silmiä avaavan dokumentin jälkeen. Mielummin teen itse kuin annan rahani riistofirmalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi ja kiitos kommentista! Jep, noita dokumentteja löytyy monikansallisista yrityksistä jo vuosikymmenten ajalta (mukana se klassisin esimerkki markkinointietiikasta) ja mitä isompi firma sen suuremmalla varmuudella historiasta jotain löytyy. Tämähän toki koskettaa liki kaikkea teollisuutta tänä päivänä, ei pelkkää elintarviketeollisuutta.

   Poista
 2. Omasta mielestä nuo hedelmäsoseet ovat ihan jees ja toki välillä purkkiruokia joutuu syömään. Mutta meillä ainakin huomasi heti vaipassa (ah kivoja juttuja), jos purkkiruokaa oli syöty. Haju oli järkky! Jotekin itseäni epäilytti kovasti ne purkkiruoat, mutta aivan varmasti kakkonenkin tulee niitä syömään. Mielelläni ostaisin vain niitä luomu-ruokia (esim. Ruohonjuuresta saa kivoja erilaisia purkkiruokia), mutta sitten taas se hinta...! Aurinkoista sunnuntaita teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika mielenkiintoinen toi kakkajuttu! :D Sun täytyy kysyä tuosta Piltiltä, ovatkohan he kuulleet vastaavasta ennen ja olisko siihen jotain perusteita? Luomu on mustakin aina hyvä, mutta ymmärtääkseni vähän hankala näiden lastenruokien suhteen kun kriteerit on jo valmiiksi niin tiukat. Se että löytyis seulan läpäisevää luomua on tooooodella vaikeeta ja siksi hinta sitten aivan katossa.
   Mahtista sunnuntaita teillekin! <3

   Poista
 3. Mites piltillä oli toi lisätty sokeri? Tai siis kun oon puolella silmällä katellu että piltillä on ainakin joissain lisättyä sokeria kun taas bonalla ei näyttäis olevan... Eli oliko mitään puhetta miksi sokeria on lisätty? Ite tästä syystä ostanu mielummin bonaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei joo! Toi on tosi tärkeä juttu. Itse en osaa tuohon sanoa mitään, mutta Piltin virallinen vastaus asiaan on tässä:

   "Piltin tuotteissa sokeria on lisätty niihin marja- ja hedelmäsoseisiin, joiden maku on ollut kuluttajatesteissä liian hapan lapselle. Monen tuoreena makean marjan ja hedelmän maku muuttuu valitettavasti kuumennettaessa happamammaksi. Piltti on kuitenkin tänä vuonna kuluttajapalautteen ansiosta tehnyt päätöksen olla kehittämättä marja- ja hedelmäsoseita, joissa on lisättyä sokeria. Valitsemme tulevaisuudessa soseisiin ainoastaan sellaisia marja- ja hedelmäyhdistelmiä, jotka itsessään ovat tarpeeksi maistuvia vauvojen makuun. Jos aiheesta herää vielä lisäkysymyksiä, vastaamme niihin mielellään Piltin kuluttajapalvelussa numerossa 0800-06161."

   Loistava homma! Kiitos kommentista sulle, selvisi asia samalla varmasti monelle muullekin :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!