perjantai 7. marraskuuta 2014

Late Lammas kakku - näin se tehtiin


Tässä se nyt tulee - yleisön pyynnöstä ;)

Late Lammas -kakun ohje:


Pohja:

4 munan kakkupohja eli

4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi.
Sekoita keskenään kuivat aineet ja siivilöi ne vaahtoon.
Sekoita varovasti esim puuhaarukalla.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun pyöreään vuokaan (oman vuokani halkaisija on 26 cm, oli just hyvä).

Paista kakkupohja uunin alaosassa 175°C:ssa noin 30-35 minuuttia, kokeile kypsyyttä vielä tikulla.

Anna jäähtyä.
Kumoa ja halkaise kakkupohja kolmeen osaan. 

Että kakkuun saataisiin kupera muoto kannattaa se tehdä kulhoon.
Vuoraa sopiva (esim Ikean iso leivontakulho) astia kelmulla ja asettele kakun ylin osa sen pohjalle.
Voit joutua murtamaan pohjaa mutta ei haittaa, se muotoutuu kyllä kauniisti kunhan täytteet tulevat päälle.

    Täytteeksi voi tietenkin laittaa ihan mitä itse haluaa :)

    Mun lempparimarja on vadelma, ja koska pojalla ei vielä ollut asiaan mielipidettä (ja Papalta ei kysytty) niin sitä laitettiin.

     Tein vadelmamoussen joka hyydytettiin liivatelehdillä.

    2 pss (á 200g) vadelmia
    1 dl sokeria
    2 kpl munanvalkuaista
    4 dl kuohukermaa
    2 prk (á 200g) vaniljarahkaa
    2 rkl tomusokeria
    4 kpl liivatelehteä
    2 rkl vadelmamehua

    Kiehauta kattilassa vadelmat ja sokeri.
    Purista vadelmat liemineen siivilän läpi ja anna jäähtyä.
    Ota muutama ruokalusikallinen vadelmamehua erikseen.

    Vatkaa munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi omassa astiassaan.

    Vatkaa kerma vaahdoksi toisessa kulhossa.
    Lisää joukkoon rahka, jäähtynyt vadelmasose ja tomusokeri.

    Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Kuumenna vadelmamehu (n 2 rkl) kattilassa.
    Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota ne kuumaan mehuun.

    Anna liivateseoksen hieman jäähtyä ja lisää se ohuena nauhana kerma-rahkaseokseen.
    Lisää valkuaisvaahto sekaan varovasti nostellen.

    Laita hetkeksi jääkaappiin jämäköitymään.


    Kun vadelmamousse on ollut jääkaapissa noin tunnin verran voit alkaa kokoamaan kakkua.

    Moussen lisäksi voit laittaa kerroksiin esim vadelmahilloa tai sitten vain kostuttaa pohjalevyt vadelmamehulla kuten minä tein.

    Levitä siis kulhossa olevan pohjan päälle ensin hilloa (tai mehua) ja sen jälkeen niin paljon moussea että saat tasaisen pinnan - tähän ensimmäiseen kerrokseen tulee siis moussea aika paljon.

    Kun pinta on tasainen laita päälle seuraava kakkulevy, kostuta (ja/tai laita hilloa) ja taas moussea, jonka jälkeen laitat päälle viimeisen kakkulevyn.

    Sitten vaan kelmua tai foliota kakun päälle, päälle painoa (vaikka rahka- tai jugurttipurkkeja) ja kakku jääkaappiin. Anna hyytyä useita tunteja tai vaikka aamuun.


    Kun olet valmis päällystämään kakun kellauta (=kumoa) se tarjoilulautaselle ja poista kelmut.
    Jos kaikki meni niinkuin piti niin sulla on nyt edessäsi kulhon muotoinen kerroskakku. 

    Koristeluihin tarvitset:

    2 dl kuohukermaa
    1-2 rkl lemon curdia (maun mukaan)
    minivaahtokarkkeja (saa ainakin Prismasta)
    mustaa sokerimassaa tai marsipaania


    Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon lemon curd.
    Levitä seos kakun päälle ja töki siihen minivaahtokarkit.
    Kauli sokerimassaa/marsipaania hieman ja leikkaa siitä veitsellä Laten pään mallinen pala ja korvat.
    Muotoile käsin ja asettele kakun päälle.

    Huomasin tätä tehdessäni että Laten naama kannattaa laittaa paikalleen ennen vaahtiksia, on helpompi sitten ympäröidä se niillä.
    Lopusta sokerimassasta/marsipaanista voit muotoilla etujalat ja silmän "mustuaiset", silmän valkoiset osat sai kätevästi liiskaamalla kaksi vaahtokarkkia :) (Ekassa kakussa käytin silminä puolikkaita lumipallokarkkeja.)
    Laita vielä otsavilloiksi vaahtokarkkeja, tee sieraimet vaikka puutikulla
     ja tadaa -


    Sulla on tämännäköinen lammas!


    Tai tämännäköinen!

    Itse tykkäsin ehkä enemmän lampaan vol.2 ulkonäöstä, harjoitus auttoi tässäkin.

    Vielä ehdit hyvin tehdä Laten vaikka isänpäiväkakuksi!


    Mukavaa ja maistuvaa viikonloppua itse kullekin <3


    (resepti inspired by Valio ja maku.fi)








    15 kommenttia:

    1. IHANA! Katselin tätä jo aiemmassa postauksessasi ja nyt tuli vihdoin ohje! Tämä olisi tarkoitus tehdä esikoispojan ensijuhliin (jahka hän nyt ensin syntyy... nelisen viikkoa laskettuun aikaan) ja varmasti maistuu vieraille :)

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Oioi, sullahan on siellä jännät ajat menossa - hurjasti onnea ja tsemppiä tulevaan! Ihana idea ottaa Late mukaan ensijuhliin <3

        Poista
    2. Jes jes jee, kiitos tästä postauksesta!
      Luulenpa, että meillä mieheni joutuu tekemään tämän itselleen isänpäiväkakuksi. Hän kun on meillä se leipuri.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Leipurimies - epistä! :D Varmasti tulee hyvä kakku, ihanaa isänpäivän viettoa koko perheelle!

        Poista
    3. Minäkin innostuin ohjettasi kokeilemaan :) Joku katkos vaan tapahtui kun kakku on nyt koottuna kulhossa, mutta... ilman kelmuja ! (murinaa...) Mitä luulet, saanko kakun pyöräytettyä suosiolla kulhosta pois ? Kakusta tuli korkempi kuin tein kuuden munan pohjan.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Hei mahtavaa! Korkeampi kakku on aina näyttävämpi, tulee varmaan ihanan pullea lammas :) Kyllä sä sen irti saat kulhosta ilman kelmujakin, joku ohut veitsi voi olla hyvä apuväline jos täyte on tarttunut kulhoon kiinni. Kelmulla se irrotus on superhelppoa, siksi niitä itse käytin. Hyviä kakkuhetkiä!

        Poista
      2. Hei, kestääkö vaahtokarkit yön yli jääkaapissa, vai menevätkö mössöksi(kostuvat)?

        Poista
      3. Moi! Anteeks kun vastaus viipyi, huomasin kommenttisi vasta! Ei ainakaan mulla mennyt vaahtokarkit mössöksi vaikka yön yli jääkaapissa säilytinkin. Pientä "valumaa" kyllä tapahtui eli suosittelen tökkimään karkit tarjoilupäivänä jos mahdollista.
        Kiitos kommentista ja kiva kun kävit täällä, toivottavasti tuli hyvä kakku :)

        Poista
    4. Millä vaahtokarkit saa pysymään massassa, tuossa otsalla?

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Hei hyvä pointti! Itsekin mietin tuota etukäteen, että nehän kierivät pois... Vaan eivätpä kierineet - taisin sipaista niihin ihan vähän vettä, se ikäänkuin liimasi ne paikalleen. Tai sitten se sokerimassa "hikoili".
        Suoraan sanottuna en enää muista miten tein, mut kokeile sitä vesitippaa! Ihan vaan tositosi vähän!

        Poista
    5. Paljonkohan noita vaahtokarkkeja tarttee?

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Muistaakseni ostin 2 pussia, mutta pussin kokoa en kyllä kuollaksenikaan muista :/ Kyllä niitä aika paljon menee että villasta tulee tuuhean näköinen!

        Poista
    6. Kiitos ihanasta ohjeesta! Late odottelee nyt kaapissa parin tunnin päästä saapuvia vieraita. Nyt kun vielä muistan niin voin kertoa, että vaahokarkkeja meni noin puolet 280g pussista. Ostin varuiksi 3 x 280g pussia ja nyt on sitten pikkasen vaahtiksia kaapissa, heh! Mutta ikävempää jos olisi loppuneet kesken. Jos teen kakun vielä joskus uudelleen, kokeilen 5-6 munan pohjalla niin tulee hieman paksummat kerrokset. Nyt jäi melko ohkasiksi ja oli vaikea käsitellä. Kiinnitin otsatukan sekä silmät sokerikuorrutteella, siis sellainen millä koristellaan jouluna pipareita. Vaikutti kiinnittyvän hyvin.

      Maku selviää pian, jaiks!

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Oo, olispa kiva kuulla miten maistui! Noita vaahtokarkkipusseja on varmaan eri kokoisia, ne mitä mä ostin oli tosi pieniä.. Hyvä vinkki toi sokerikuorrute kiinnikkeenä!

        Poista

    Kiitos kommentistasi!