maanantai 29. syyskuuta 2014

Vanhan kirjoituspöydän kunnostus

Muistattekos tämän pöydän?
Esittelin sen jo työ/vierashuoneen suunnitelmia tehdessä, ja siitä lähtien pöytä on ollut päiväuniajan projektini nro 1. (Paitsi jos on satanut - hion pöytää nimittäin parvekkeella.)

Sadepäivinä olen huvikseni selvitellyt pöydän historiaa:

Pöytä on Muuramen huonekalutehtaan valmistama (leimat pohjassa), 
sen Muuramen edeltäjän joka tänä päivänä tunnetaan lähinnä valkoisista ja minimalistisista Pirkko Stenrosin suunnittelemista moduulihuonekaluista joista ensimmäinen esiteltiin 1954.
Muuramen huonekalutehdas - alunperin veljekset Vaara - perustettiin kuitenkin jo 1925. Sotavuosina sen toiminta keskeytyi, mutta 1940 luvulla tarvittiinkin jo lisää kapasiteettia: tehdas laajeni ja muutti Muurameen - siitä nimi *

Historiasta (ja googlen kuvahausta) päättelen että meidän pöytämme on valmistettu 1940-1950 luvulla. Kuvia löytyy kuitenkin niin vähän, etten osaa niiden perusteella sanoa minkä värinen pöytä on alunperin ollut tai miten se on käsitelty, mutta tässä vuosikymmenten aikana se on ainakin nähnyt monta muotoa.

Minä halusin siitä mahdollisimman luonnollisen, että kaunis punertava puun sävy pääsisi parhaiten oikeuksiinsa. Ihan käsittelemättömänä en uskalla enkä halua sitä pitää, siksipä ajattelin nyt maalin ja lakkojen rapsutuksen ja hionnan jälkeen kokeilla pintaan puuvahaa. 
Puuvahaa myös siksi että se ei peitä, vaan pöydästä saa näkyä sen historia ja aikaisempien omistajien kätten jälki.

Ja nyt - lakan ja maalin poiston, hionnan ja puuvahakäsittelyn (Osmocolor) jälkeen pöytä näyttää tältä:


Pahoitteluni huonosta kuvanlaadusta, en vaan malttanut odottaa huomiseen ja valoisaan aikaan vaan nappasin kuvat just.
Mutta eiköhän pöytä tule vielä näkymään paremmassakin valaistuksessa kunhan se pääsee omalle paikalleen ja saa sille suunnitellut kaverit ympärilleen.

Itse rrrrrakastan pöytää nyt, siitä tuli just sellainen kuin halusin!


* lähteet pöydän historiaa koskien: muurame.com


2 kommenttia:

  1. Onpas hauska pöytä! Tiedän tuon tunteen, kun tietää saavansa parempia kuvia jos odottaa valoa jne., mutta kun ei millään malta! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ha haa, se on kyllä just niin :) Ja kun aikakin on useimmiten kortilla niin aina ei myöskään ehdi ottaa kuvia valoisaan aikaan. Tai muista XD

      Poista

Kiitos kommentistasi!