tiistai 17. kesäkuuta 2014

Nyhtöpossu-varhaiskaalikääryleet

Kaverit instagramissa ja facebookissa eivät voineet eilen välttyä tiedolta että meillä kokkailtiin nyhtöpossua - ekaa kertaa. 
En edelleenkään ole (todellakaan) mikään intohimoinen kokki, ja liharuuat ovat sitä mun vähiten omaa aluetta, olinhan kasvissyöjä tosi pitkään ja nykyäänkin syön mieluiten kasviksia.

No miksi ihmeessä sitten nyhtöpossua? 
Rehellisesti sanottuna mulla on ollut vähän huono omatunto Papan suhteen. Teen nimittäin tosi mielelläni ystävilleni ruokaa, niinkuin nyt esimerkiksi viime perjantaina, mutta omalle väelle kokkailu menee kyllä aina saman ja helpoimman kaavan mukaan. Kuitenkin olen vahvasti sitä mieltä että kyllä niitä kaikkein läheisimpiä pitäisi huomioida erityisesti, ja he ovat kyllä herkkunsa ansainneet. Niinpä aloitin hyväntekemisen jo perjantaina ja grillailin ribsejä: ruoka josta Papa aina puhuu mutta mitä meillä ei koskaan ole. Paitsi nyt oli.
Ja eilen sitten hän alkoi haaveilla nyhtöpossusta! Ilta-sanomien resepti näytti omaankin silmääni sen verran herkulliselta että päätettiin kokeilla, ja ai että oli kyllä kokeilun arvoinen ruoka!


Ihan Iltiksen ohjeen mukaan ei menty, vaan marinadiin ja paistoon otin oppia ruokagurultani Vaimomatskulta. Kannattaa muuten tsekata tuo blogi vaikket nyhtöpossun valmistukseen haluaisikaan ryhtyä - kyseessä on nimittäin Suomen ihan paras ruokablogi!
 Ihan eksaktisti ei kyllä noudatettu myöskään noita ohjeita, syystä että meillä ei ollut kaikkia reseptissä mainittuja aineita.

Rööperin Pyynikin nyhtöpossu valmistui kutakuinkin näin:

n. 1 kg kassleria

2 valkosipulin kynttä
n. 1 tl kanelia
n. 1 tl chilijauhetta (määrä riippuu jauheen vahvuudesta, maista ensin!)
n. 1/2 dl sitruunamehua ja muutama sitruunalohko
n. 1/2 dl soijakastiketta
3 rkl ruokosokeria
1 dl savuviskiä (käytin Lagavulinia, vähempikin olis riittänyt!)
2 dl vettä
n. 1/2 dl barbeque-kastiketta
2 tl suolaa

Paistoin lihapalasta ensin pinnat kiinni, sitten paisti pataan ja liemen aineet päälle!
Uuni oli kuumennettu ensin 200°C:een, missä liha paistui puolisen tuntia ilman kantta. Tämän jälkeen lämpö 120°C:een, kansi päälle ja annetaan muhia! Tämä vaihe oli taas "my kinda cooking": pääsi tekemään kaikkea muuta samalla kun ihana tuoksu täytti talon.
Noissa katsomissani ohjeissa puhuttiin noin 5-6 tunnin kypsennysajasta. 
Itse uskoin tässä tapauksessa more is more-tyyliin, ja lopulta meidän possu oli uunissa kaikkiaan kahdeksan tuntia, minkä jälkeen (ja nyhdettynä) se näytti tältä:

Pitkä kypsennysaika teki lihasta niin pehmeää, että se todellakin hajosi ihan vaan haarukalla nyhtäen. Ja oli niin hyvää ihan sellaisenaankin!
Kaadoin osan (siivilöidystä) paistoliemestä takaisin nyhdetyn lihan joukkoon, ja sitten
 keitettiin vielä kastike jälleen Vaimomatskua mukaillen. 

Meidän soosi meni näin:

2 dl paistolientä
200 g paseerattua tomaattia
n. 2 rkl barbeque-kastiketta
loraus soijakastiketta
ripaus ruokosokeria

Keitin paistolientä kasaan sen verran kun maltoin, enemmänkin olisi voinut.
Sitten vaan muuten ainekset sekaan!


Varhaiskaalista otin irti muutamat lehdet, loput silppusin salaattiin.

Salaatin tein näin:

n 3 dl varhaiskaalia suikaleina
nippu retiisejä viipaloituna
 punasipuli suikaleina
korianterin lehtiä silputtuna (1 puntti)
sitruunamehua


...sitten käteen varhaiskaalin lehti, jonka päälle salaattia, jonka päälle lihaa


Joiden päälle kastiketta ja halutessasi vielä majoneesia.

Kaalinlehti rullalle, ja rulla suuhun - oi nam nam nam!!





2 kommenttia:

  1. Mäkin kokeilin tuota muutama kuukausi sitten, mutta olisi pitänyt tehdä kasslerista, tein lavasta ja se jäi vähän liian "säikeiseksi" :D , jos tiät mitä tarkoitan..

    VastaaPoista
  2. joo, pystyn kyllä kuvittelemaan tilanteen vaikka ei kyllä aavistustakaan miksi se lapa ei toimis, olisko liian vähärasvaista? Kasler kun taas on aikas rasvaista. Mulle positiivinen yllätys oli myös se että se on niin edullista! Kannattaa kokeilla toisenkin kerran, ihan vaikka senkin takia :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!