tiistai 24. kesäkuuta 2014

Aina vaan liikaa

Ei montaa asiaa olekaan mitä vihaisin niin paljon kuin turhaa kamaa. Pursuavat kaapit ja varastot ärsyttävät ja entäs se vaatekaappi missä on ihan liikaa kaikkea, muttei kuitenkaan mitään päällepantavaa?
Täällä uudessa kodissa on muuten vielä niin väljää ja avaraa, että kontrasti täyteen ahdettuihin kaappeihin on karmea - sille on pakko tehdä jotain ja heti.

"Bubbling under" on ehkä myös syvempi ajatus kuluttamisen järkevöittämisestä ja kaipauksesta minimalistisempaan elämään. Haaveilen siitä että mulla olisi vain tarpeellista tavaraa ja nekin sellaisia mitä ihan todella rakastan. Osin tästä syystä meillä onkin vielä niin avaraa. En halua ostaa mitään vain siksi että "sohva pitää olla" tai "nyt tohon tarvitaan joku lipasto". Ei pidä eikä tarvitse, ne ostetaan vasta sitten kun juuri se oikea löytyy.
Samaa toivoisin osaavani soveltaa vaatteisiin. Kävin täällä läpi vaatevarastoja ja sen seurauksena kirjoitin taas muutaman muistiinpanon itselleni. Niistä tärkein - osta vähemmän, myy/anna pois enemmän.

Muistan joskus aikanaan lukeneeni 100 vaatteen vaatekaapista, muistaako joku muu? En valitettavasti löydä googlailemalla mistä tarkemmin oli kysymys, mutta hämärästi muistelen että 100 vaatekappaleen (poislukien alusvaatteet ja sukat) garderobilla voisi loistavasti tulla toimeen (no tietty) ja lisäksi pukeutua kivasti ja hyvin. Kun vaatteet ovat oikein valittuja, laadukkaita ja rakkaita niin varmaan niin olisikin - hitsi että mua kiinnostaisi tämä enemmän.

Toinen kiinnostava "100 - asia" löytyi vahingossa googlaillessa - tämänkin vielä varmasti toteutan:
Kyseessä on haaste: 100 tavaraa vähemmän - viikonlopussa. Alkuperäinen haaste löytyy täältä, Minimalismin Ilo -nimisestä blogista. Pois vaan kaikki turha, kierrätykseen ja enemmän tarvitseville!

Koska jotain tavaraa kuitenkin aina on (ja meillä edelleen ihan liikaa), haluan ainakin että ne ovat järjestyksessä ja että löydän tarvitsemani heti. Siksipä me käytiin tänään ostamassa koreja ja säilytyslaatikoita Kodin ykkösestä. Ruoholahdessa oli muuten hyvät alet (tavaratalo siellä ilmeisesti lopetetaan?), eli jos nyt todellakin tarvitset jotain niin sinne kipin kapin!

Mä tarvitsin niiden säilytyskorien lisäksi tyynynpäällisen:

Tänään on päässäni pyörinyt myös Uppo-Nallen erittäin hyvä teemaan sopiva runo:

"Ihmiset tahtovat kaikenlaista,
vieraita tavaroita vieraista maista.
Pian ovat kaapit täynnä kamaa,
elämä kuitenkin yhtä ja samaa.
Iloon ei tarpeen tavaraa hankkia.
Onneen ei tarvita edes pankkia."

Uppo-Nalle (Elina Karjalainen)

Mites siellä? Onko muita keitä tavaranpaljous ahdistaa vai oletko enemmän "more is more" - ihmisiä?

8 kommenttia:

 1. Miten olisi 333 haaste? http://theproject333.com/getting-started/
  Mulla oli remppaevakossa vain pieni määra vaatteita mukana ja kyllä aamulla oli helppoa. Kertakaan ei tullut fiilistä, että mulla ei oo mitään päällepantavaa. Eli vähempi parempi!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on just niin! Mulla sama Tampereella: kun on hyvin rajallinen varasto niin pukeutuminen on paljon iisimpää :)
   Luin ton haasteen, se oli mielenkiintoinen mut en ehkä ihan ymmärtänyt pointtia: jos sit kuitenkin taas palataan vanhaan sen 33 ajan jälkeen? (Tai ehkä en vaan ymmärtänyt tekstiä :D)

   Poista
 2. Joo, pitäis alkaa panostaan laatuun. Nyt on ihan liikaa kirppistelyä takana ja hyllyt notkuu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mmmjoo, kirppistely on paha! Voi tehdä hyviä löytöjä ja ekoakin se on kun kierrätetään :D Mä niin tiedän ton!!
   Mutta oon kyllä itse huomannut että vaatetta/tavaraa arvostaa paljon enemmän ja pitempään kun siihen on satsannut. Toisaalta kirppuslöytökin voi olla oikea aarre: mulla esim on yksi ihan täydellinen kirppismekko.
   Jos myis aina samaa tahtia kun ostaa? Olis sellainen kirppistely balanssi :)

   Poista
 3. Huh, kaapit täynnä ja tavaraa olis vielä purkamatta. Niin joo ja kellari kans täynnä. Ja mähän pystyn luopuu, mutta karvaisempi puoliskoni on varsinainen hamsteri. Tänään ikuisuus säästöön meni ensimmäiset kiikarit, jotka on siis rikki...

  VastaaPoista
 4. Haha, te ootte ihanii 😘 Tunnearvo (niinkun voin kuvitella että ekoilla kiikareilla on) on jännä juttu, ihmisillä on siihen tosi erilainen kynnys. Mulle tunnearvoa on hyvin harvoilla asioilla. Jos joku on omin pikku kätösin mulle jotain tehnyt niin ne säästän, ja ehkä muutenkin sellaista mistä tiedän että joku muu on siihen kovasti panostanut. Esim isoäidin vanhat korut. Jotkut taas säästää tyyliin kaiken mihin joku rakas on koskenut :D Tai mitä voi vielä tarvita.
  Että kai se on se rajanveto kullakin erilainen. Kyllä meilläkin H hamstraa enemmän, esim vanhoja kenkiä "jos vielä tulee huonot ajat" :D Onneks ne on vielä Treella, kun ne tuodaan tänne voipi pukata kriisi!

  VastaaPoista
 5. Mä vihaan tavaranpaljoutta, vaikka onnistuneesti osaan kuitenkin aina sitä kerätä. Useasti meiltä lähteekin tavaraa ihan rankalla kädellä jakoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama - mäkin inhoan tavaranpaljoutta niin kaikesta sydämestäni, mut silti aina "pitää" hankkia kaikenlaista, ei sitä kai ikinä ihan opi :D

   Poista

Kiitos kommentistasi!