lauantai 23. marraskuuta 2013

Martin markkinat


Käytiin iltapäivällä Mummun kanssa Martin markkinoilla Kaapelitehtaalla ja kotimatkalla mietittiin että oli kyllä kiva tapahtuma mutta kuka ihme on Martti ja miksi markkinat? Omissa ajatuksissani Martin markkinat liittyy tietenkin Martin päivään ja Martin päivä taas on tuttu lähinnä Nils Holgerssonista - eli juu, aika ontuvat tiedot. Onneksi on google ja wikipedia, se tiesi kertoa että:

"Martinpäivää vietetään 10. tai 11. marraskuuta pyhimys Pyhän Martin kunniaksi. Protestanttisessa ja erityisesti luterilaisessa maailmassa Martinpäivän vietto yhdistyy uskonpuhdistaja Martti Lutherin kunnioittamiseen."

"Martinpäivällä on monien muiden pyhimysjuhlien tapaan pakanallinen pohja. Martinpäivän taustalla on alun perin germaaninen sadonkorjuujuhla, johon liittyi runsas syöminen oluineen, makkaroineen, juureksineen, hedelmineen, hanhineen ja leivoksineen. Hanhi oli keskiajalla yksi suosituimpia kotieläimiä ja erityisesti juuri germaanialueilla sekä koko Keski-Euroopassa. Martinpäivänä teurastettiin kotieläimet, jotka eivät muuten olisi selvinneet yli talven, ja näihin eläimiin kuului hanhi, joten näistä syistä johtuen hanhi muodostui juhlan pääruoaksi."

Ja kas, näin taas viisastuttiin. Enkä ollut ihan väärässä sen Nils Holgerssoninkaan suhteen.

Markkinoilla oli muuten paljon tosi hienoja käsitöitä, nämä lammaslapaset päätyivät kotiinkin:

Markkinat on käynnissä vielä huomennakin, kannattaa käydä vaikka joululahjaostoksilla tai ihan jo pelkän maiseman takia:
paluumatkalla Kaapelitehtaalta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!